TBMM Genel Kurulu, Köy Kanunu ile Gecekondu, İmar ve Elektronik Haberleşme Altyapıları Kanunlarında değişiklik öngören düzenlemeyi kabul etti. Bu kapsamda, gecekondu yıkım yetkileri genişletildi, imar hakkı aktarımı düzenlemesi kanuna eklendi ve elektronik haberleşme altyapılarıyla ilgili ruhsatlandırma süreçleri yeniden düzenlendi.
Gecekondu Kanunu’nda yapılan değişiklikle, belediyelere, TOKİ’ye ve il özel idarelerine ait arazilerdeki kaçak yapılar için yıkım kararı verme yetkisi genişletildi.
Düzenleme ile İmar Kanunu’na “imar hakkı aktarımı” tanımı eklendi. Bu düzenleme, kamusal hizmet alanlarında kalan özel mülkiyetlere, inşaat hakkının başka parseller üzerinden tanınmasını sağlıyor.
İmar Kanunu’nda yapılan değişiklikle, parselasyon işlemlerinde kamu ve umumi hizmet alanlarının kamulaştırma yoluyla kamu mülkiyetine geçirilmesi kolaylaştırıldı.
İmar planı değişiklikleriyle değer kazanan taşınmazlar için “değer artış payı” ödenmesi zorunlu hale getirildi.
Elektronik haberleşme altyapılarında yapı ruhsatı alınmasına yönelik süreçler düzenlendi.
Afet riski altındaki alanlarda yapılan planlama ve projelendirme çalışmaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetkileri arasına dahil edildi.
Yeni düzenlemeler, kamu alanlarının etkin kullanımını sağlamak, mülkiyet haklarını korumak ve şehirleşme süreçlerinde daha adil bir denge kurmayı hedefliyor.
GÜNDEM
03 Aralık 2024SPOR
03 Aralık 2024GÜNDEM
03 Aralık 2024SPOR
03 Aralık 2024SPOR
03 Aralık 2024GÜNDEM
03 Aralık 2024GÜNDEM
03 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.