Türkiye, çölleşmeyle mücadele kapsamında hazırladığı “Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı”nı 6 stratejik eksende hayata geçiriyor.
- Strateji ve Politika Geliştirme: Türkiye Çölleşme Haritası güncellenecek, her havza için Risk-Tehlike ve Eylem Planları hazırlanacak. Sürdürülebilir arazi yönetimi için finansal kaynaklar %25 artırılacak.
- Arazi Tahribatının Dengelenmesi ve Sürdürülebilir Kullanım: İlk etapta 8 milyon fidan dikilerek 8 bin hektar arazi ağaçlandırılacak. 200 bin hektar kamu arazisi yeşil yutak alanlara dönüştürülecek ve toplamda 1 milyon hektarlık karbon yutak alanı oluşturulacak.
- Ulusal ve Uluslararası Koordinasyon ve İş Birliği: Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Akademisi uluslararası eğitim çalışmalarını sürdürecek.
- Sosyo-Ekonomik Faaliyetler: Yutak alan projelerinde özel sektörün katılımı sağlanarak karbon gelirlerinden faydalanılacak.
- AR-GE Çalışmaları: Çölleşmenin önlenmesi için uygun bitki türleri geliştirilecek, 300 hektarlık deneme alanı belirlenecek. İyi tarım uygulamalarıyla 3 bin üretici ve 14 binden fazla kooperatif projeye dahil edilecek.
- İzleme ve Değerlendirme: Çalışmalar 5 aşamalı sistemlerle izlenecek ve diğer ülkelerle paylaşılacak.
Bu kapsamlı planla Türkiye, çölleşmenin etkilerini en aza indirerek sürdürülebilir kalkınmayı hedefliyor.